Villas-Boas blir stor i chelsea!!

I Manchester United bestämmer sir Alex Ferguson. Men vem bestämmer i Chelsea?
André Villas-Boas måste se till att det blir han - inte spelarna eller den stormrike ryssen. 

Som många andra tycker jag att Carlo Ancelotti borde ha fått fortsätta som manager. Men Chelsea är Chelsea, Roman Abramovitj är Roman Abramovitj och vi blev väl därför ärligt talat inte så förvånade när den belevade italienaren tvingades bort.
En av de mest intressanta sakerna som hände under en ganska rörig Chelsea-säsong var när Ancelotti - mycket subtilt, givetvis - kritiserade ledningen. Ancelotti talade om hur Ferguson i United har ett helhetsansvar över sitt lag och mellan raderna kunde man läsa:
- Ett helhetsansvar som jag ­aldrig får.

Ändå klagade han sällan, fast det fanns tillfällen. Han uppträdde korrekt när den viktige assistenten Ray Wilkins försvann och inte ens när det plötsligt dök upp en snordyr spansk anfallare i laget han själv inte hade valt grymtade Ancelotti.

I alla fall inte så det hördes offentligt.
Nu kommer så André Villas-Boas, portugisen som slarvigt kallats för "den nye Mourinho". Det finns förstås ingen ny Mourinho (som tur är - det hade blivit för mycket) och det måste Villas-Boas från början låta alla veta.
Det ska bli mycket intressant att se hur han tar sig an Chelsea.
Eller kanske ännu hellre: hur Chelsea tar sig an honom.
FC Porto, som Villas-Boas nu lämnar, är en av Europas mest imponerande klubbar. År efter år tar de sina titlar, trots att nyckelspelarna ofta sticker till ännu större klubbar som kan betala ut ännu högre löner.
I Porto har Villas-Boas gjort sig känd som en lysande analytiker. En tränare som han har stark tilltro till sina spelare och låter dem utvecklas. När Porto i våras vann Europa League var det just tränaren som fick de största hyllningarna.

Men Chelsea är något helt annat. Förutom det korta tålamodet hos den stormrike ryssen är det också en klubb där spelarna har stor makt. Och många av dem börjar bli till åren nu. ­André Villas-Boas är faktiskt bara ett år äldre än Frank Lampard och ­Didier Drogba.

Som ny tränare måste han vinna deras förtroende. Direkt måste han låta dem veta att han inte är någon ny Mourinho, utan helt och hållet sin egen man. Med en egen vilja. Med en egen filosofi.
Han måste få dem att vilja spela för honom, inte för ägaren eller för ett spöke från förr.
Pressen på Villas-Boas blir stor, inte minst eftersom Abramovitj har betalat så mycket pengar för honom. Vanligtvis brukar det vara en anfallare som får stå till svars för alla miljoner han har kostat en klubb. "Är du värd pengarna?" brukar vara en populär fråga.
Här kommer det att bli tränaren som grillas på det sättet, och André Villas-Boas gör nog bäst i att ta minst en titel redan under sin första säsong.
Det är den typen av klubb han har kommit till.
För Chelseas skull ­hoppas jag att han får vara den tränaren han vill vara, utan att behöva kompromissa. Då blir han stor garanterat....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0